Centrumondernemers doneren ‘snertopbrengst’ aan Voedselbank

LICHTENVOORDE – De opbrengst van de ‘Snertactie’ op de kerstmarkt heeft het organisatie van Let It Snow afgelopen week door middel van een cheque overhandigd aan de Voedselbank. De Centrumondernemers vertegenwoordigd in het Ondernemersfonds Lichtenvoorde hebben het gehele bedrag aangevuld tot een rond bedrag van 500 euro.

De Let It Snow-organisatie besloot in overleg met het Ondernemersfonds voor de jaarlijkse kerstmarkt minder uitbundig uit te pakken door de afgelopen editie op een simpele gezellige manier te houden. Met het budget werden ‘betere’ dingen gedaan. In de tijd waarin steeds meer mensen het financieel moeilijk hebben, bedacht de Let It Snow-organisatie andere leuke winterse activiteiten waaronder een ‘Snertactie’. Samen erwtensoep koken die vanuit een soepstalletje werd verkocht voor een goed doel en voor het juiste kerstgevoel.

Supermarkt Albert Heijn Lichtenvoorde doneerde de erwtensoep en een team van het Ondernemersfonds verzorgde de verkoop in het soepstalletje. Tegen het einde van Let It Snow-kerstmarkt waren de pannen leeg. Benno Voorhuis, voorzitter van het Ondernemersfonds: “Als een echte marktkoopman stond ik daar. Het was heel leuk om dit te doen. Bekenden kwamen langs, eerst voor een praatje, maar al snel stonden ze met een kop erwtensoep.

Anderhalf keer méér voedselpakketten nodig
Voor het goede doel kozen de centrumondernemers de Voedselbank. Zij kunnen ook na de kerstperiode de nodige donaties heel goed gebruiken. Er zijn steeds meer mensen die door de hoge energieprijzen en de gestegen prijzen van de boodschappen maandelijks niet meer rond kunnen komen. “Vergeleken met september vorig jaar, levert de Voedselbank anderhalf keer zoveel voedselpakketten af. Veel gezinnen lopen nu vast. Tweeverdieners die gehuurd wonen in een slecht geïsoleerd huis en die de maandelijkse kosten niet meer op kunnen brengen”, zegt Manita van den Berg van de Voedselbank. Samen met vrijwilliger Leo Ikink nam zij de cheque van Han ter Woerds en Benno Voorhuis van de centrumondernemers in ontvangst. “Het kan iedereen overkomen en dan is er de Voedselbank die kan helpen.”

Wat is een ondernemersfonds?
Het ondernemersfonds is om voorzieningen voor de groep ondernemers samen te betalen. Denk aan de promotie van het centrum, de aankleding met sfeerverlichting, vergroening en verduurzaming. Daarnaast versterkt het ondernemersfonds de samenwerking tussen ondernemers. Het Ondernemersfonds Lichtenvoorde is er gekomen dankzij ondernemers in het centrum. Zij betalen er jaarlijks extra belasting voor en krijgen deze belasting elk jaar terug via een subsidie in de gezamenlijke kas van het fonds.