Hoe vraag ik een voedselpakket aan?

Een voedselpakket kan alleen worden aangevraagd door een hulpverlenende instantie, zoals: Maatschappelijk werk, Leger des Heils, kerkelijke hulpverlener, sociale dienst, schuldhulpverleners, bewindvoerders e.d. U kunt niet zelf rechtstreeks een voedselpakket aanvragen. De voedselbank beoordeelt de aanvraag en kijkt of u voor een voedselpakket in aanmerking komt. Een voedselpakket is een aanvulling, een noodoplossing. Je kunt er niet een hele week van eten.

Woont u in de gemeente Aalten (Aalten of Dinxperlo), Berkelland (Borculo, Eibergen, Neede of Ruurlo), Oost Gelre (Groenlo of Lichtenvoorde), Oude IJsselstreek (Gendringen, Silvolde of Varsseveld) of Winterswijk en wilt u een voedselpakket aanvragen en u hebt nog geen hulpverlener mail dan naar aanvraag@voedselbankachterhoek.nl of  neem op maandag of vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur telefonisch contact op met de afdeling cliëntenadministratie (0544-795046).

Woont u in een andere gemeente, kijk dan voor informatie op de website van de voedselbank in uw woonplaats.

Hulpverleners kunnen hier vinden hoe voedselhulp kan worden aangevraagd of verlengd.

Wie komt in aanmerking?

Of u in aanmerking komt voor een voedselpakket, hangt af van de hoeveelheid leefgeld. Dit is het geld dat maandelijks overblijft als je van de inkomsten de vaste lasten aftrekt. Hoeveel dat leefgeld mag zijn, is afhankelijk van de samenstelling van het gezin. Kijk hier of u in aanmerking komt voor een voedselpakket.

Voedselhulp is tijdelijk

Een voedselpakket is een tijdelijke aanvulling, een steuntje in de rug voor mensen met financiële problemen. De eerste toekenning is voor 13 weken. Hierna kan de hulpverlener een verlengingsaanvraag indienen, die steeds voor een periode van 13 resp. 26 weken kan wordt goedgekeurd tot de maximale termijn van 3 jaar is bereikt. Als dat noodzakelijk is kan de maximale termijn van 3 jaar worden verlengd.

Uitgiftepunten

Als uw aanvraag is goedgekeurd krijgt u daarvan bericht. Daarin staat waar en wanneer u uw pakket op kunt halen. Meestal is dat al in diezelfde week. Bij Voedselbank Oost-Achterhoek horen 12 uitgiftepunten waar klanten een pakket op kunnen halen.

Niet opgehaald

Natuurlijk kan het een keer voorkomen dat u uw voedselpakket niet kunt ophalen. Bel dan op maandag t/m donderdag van 13.00 tot 17.00 uur of op vrijdagmorgen van 08.30 uur tot 10.00 uur op telefoonnummer 06-23191537. Dan kunnen wij uw pakket nog verdelen onder andere mensen. Wanneer u regelmatig uw pakket niet ophaalt of wanneer u dit twee keer achter elkaar doet zonder dit tevoren bij de voedselbank te melden, dan halen wij u voor 4 weken van de lijst. Daarna moet u via de hulpverlener een nieuwe aanvraag indienen.